Bij(en) VOEREN

Stel dat…..

Afgelopen week stond er in het Dagblad van het Noorden een erg verontrustend artikel. Afgelopen “winter” heeft er een massale sterfte onder de bijenvolken plaatsgevonden. Bijna 50% van de bijenvolken is compleet verdwenen. Deels ten gevolge van de varraomijt, deels ten gevolge van de klimaatverandering in combinatie met insecticiden, de verstedelijking en niet te vergeten veel minder variatie in bloemen en planten, de monocultuur dus.

Bijen zijn ontzettend belangrijk in de bestuiving van allerlei gewassen, vallen de bijen weg dan vindt er geen bestuiving meer plaats en groeien er geen gewassen meer…

Albert Einstein zei het al: “als de laatste bij dood is, hebben wij daarna nog negen jaar”.

De populaties van diersoorten in open natuurgebiedenzijn sinds 1990 met gemiddeld 60% afgenomen en in landbouwgebieden zijn de soorten gehalveerd…

Wist je trouwens ook dat er in snijbloemen die je in de bloemenwinkel koopt, zoveel gif zit dat je die eigenlijk niet meer in de groene bak kunt gooien maar bij chemisch afval? Hmmm.

Niet echt vrolijk makend nieuws en waarschijnlijk heb je dat niet in gedachten als je op je tuin bezig bent. Daarom een oproep om wat meer variatie te gebruiken om allerlei insecten en bijen te lokken. Zet eens een bloeiende struik neer of zaai wat voorjaarsbloemen, geeft kleur en fleur en trekt talloze insecten aan.

Vanuit het team Duurzaam Beheer doen we er veel aan om meer bijen te lokken en te voeden.

Zo hebben we bij de werkplaats een haag geplant die veel bijen, insecten en vogels gaat lokken en maken we in samenwerking met het werkplan de veldjes bij de vlindertuin gereed om allerlei bloemen te zaaien.

Marian en Bert planten de haag bij de werkplaats

Ook hebben we afgelopen week de takkenril bij de composthopen weer een beetje in vorm gebracht waardoor er weer vogels in kunnen schuilen en straks kunnen gaan broeden.

Daarom ook het verzoek om geen takken, boomstronken en dergelijke meer in de ril te storten. Hij is nu hoog genoeg!

Marcel en Peter brengen de takkenril in vorm

Binnenkort beginnen we ook met het bijenhotel weer recht te zetten en opnieuw te vullen. Afgelopen najaar hebben we daar ook wat struiken omheen gezet en is er gezaaid, nu maar hopen dat het aanslaat…

Martin

namens team Duurzaam Beheer