COMPOST

Voor ieder van jullie zal het een vertrouwd beeld zijn: de grote hopen keurcompost uit Gaarkeuken op het hoofdpad.

We tuinieren op zware klei en zonder compost gaat het niet. Aandacht voor de bodem, de basis van je tuin, is belangrijk. Maar de vraag is of zoveel compost nodig is en of levering van buitenaf de enige bron moet zijn.

Tot drie jaar geleden voerde iedereen die geen composthoop op de eigen tuin had, zijn of haar tuinafval zelf af. In dat jaar begonnen we de gezamenlijke composthopen voor problematisch (!) tuinafval.

Inmiddels  brengen we daar voornamelijk ons prima composteerbaar groen naartoe waardoor de gezamenlijke composthoop overbelast raakt. Team Duurzaam & Beheer heeft er de handen vol aan.

Ooit was er ook maar één compostlevering per jaar. Inmiddels ontvangen we met twee leveringen zo’n 160 ton (!) kant-en-klare compost per tuinseizoen en gebruiken we als hobbyboer per ha. meer dan de gemiddelde akkerbouwer.

Dit willen we graag veranderen. Laten we zelfredzamer worden en ons eigen gratis groenmateriaal op waarde schatten en benutten in plaats van afdanken in ruil voor duur spul van buiten. Compost maken hoort bij tuinieren als wieden, planten en plukken.

Iedereen kan het (leren). Ook op een kleine tuin heb je al snel een hoekje vrij voor een hoop, bak of ton. En daar kun je wonderen verrichten! Met een beetje goeie wil maak je daar binnen een seizoen klare compost en ben je een trotse kringlooptuinier. Wie wil dat nou niet zijn in de huidige circulaire maatschappij. Ook wij kunnen een steentje bijdragen.

Hoe doen we dat?

  • We gaan terug naar één compostlevering per jaar, omstreeks maart.
  • De gemeenschappelijke composthoop houden we open voor het lastigste afval, zoals aardappel met phytophthora, tomatenplanten en zieke planten. Terug naar de oorspronkelijke opzet dus.
  • In de winkel is een constant aanbod van biologische tuinaarde van Bio-Kultura die je voor allerlei doelen in kleine hoeveelheden kunt gebruiken.
  • We houden de prijs zo laag mogelijk.