Cursus compost (naschrift)

Composteren is net als koken,

Je pleurt maar wat in de pan,

Als je koken kan*

Dat is denk ik het motto dat ik jullie, beste tuiniers in de regen, had moeten voorhouden bij de compostwandeling op onze nationale Compostdag. Hierbij alsnog.

Er gaat veel schuil in het binnenste van je composthoop of bak of wat dan ook. Een welwillend bodemleven dat reageert op wat de tuinier het met een beetje overleg te eten geeft.

Je kunt het goed doen, of fout, maar vrijwel nooit helemaal goed en nooit heel erg fout. Kijk naar wat er gebeurt en als het je niet bevalt, als de boel gaat stinken of niets doet of te snel slinkt of juist niet – dan verander je iets. Een beetje sturen. Wat meer lucht, extra groen of meer bruin, vocht. Misschien een keer woelen of omzetten. Het is een avontuur. Geef niet op. Ooit komt het goed.

Laat behalve je oogst geen organisch materiaal je tuin verlaten – daar gaat het om. Afgesneden koolblad, bietenloof, bonenstro of onkruid, allemaal hebben ze voedingsstoffen aan je tuin onttrokken en je tuin wil daarvoor gecompenseerd worden.

Liefst met eigen compost.

Succes en plezier!

Vragen over compost maken op jouw tuin of ter plekke advies nodig? Mail naar info@volkstuinvinkhuizen.nl of rechtstreeks naar bertmeelker@protonmail.com

*Vrij naar Riekus Waskowsky