DE AFGELOPEN MAAND VOOR HET BESTUUR

13 juni 2024

In de afgelopen maand…..

De afgelopen maand is een hectische tijd voor het bestuur geweest. Dat had vooral te maken met de presentatie van de gemeente van de plannen voor de nieuwe wijk De Held III achter ons tuincomplex. Van het bestuur gingen Mennie en Mieke naar de eerste informatiebijeenkomst half mei. Tot hun grote schrik zagen ze dat in de plannen van de gemeente een hap uit ons tuincomplex is genomen: zo’n twintig tuinen van het achterste, biologische gedeelte. Daarnaast zijn langs de hele achterkant voetbalvelden gepland met een kantine.

Tot overmaat van ramp was ook net de verbouwing van de kantine begonnen én was het bestuur nog steeds onderbezet. Besloten werd dat Peter zich vooral met de verbouwing bezig zou houden, en dat Mennie, Mieke en Marcel de overige bestuurstaken zouden doen. Marcel kreeg in zijn naaste  omgeving te maken met overlijden en ziekte en kon/kan daardoor minder bestuurswerk doen. Toen was er eigenlijk geen tijd en energie meer om nog actief met de gemeenteplannen aan de gang te gaan. ‘Gelukkig hebben we een goede relatie met de gemeente, we lossen het binnen die relatie wel op’ dachten Mennie en Mieke.

Dat veranderde toen ik mij aanmeldde als secretaris. Ik kon meteen een mail aan de leden schrijven waarin de plannen voor de Held III werden uitgelegd. Samen met Mennie en Mieke stelde ik toch maar een eerste versie van een brief aan de gemeente op. Legde contact met de Vleermuiswerkgroep om de krachten te bundelen.

Ondertussen was de sfeer op de tuin veranderd. Elke keer als ik naar de kantine liep, hoorde ik mensen boos met elkaar praten. Ik las in de secretaris-account de mailtjes van bezorgde tuinders. Die maandagochtend had Mennie verschillende verzoeken gekregen om een extra ALV bijeen te roepen over de Held III. Omdat een ALV twee weken van te voren bij de leden moet worden aangekondigd én we nog maar een paar dagen hadden om onze bezwaren bij de gemeente in te dienen, werd het een ledenraadpleging. “Laat de leden het dan maar zeggen” zeiden we tegen elkaar.

Als ik aan die ledenraadpleging terugdenk, krijg ik nog steeds kippenvel. Het was mijn eerste vergadering als bestuurslid en we hadden ook nog voor een andere vorm gekozen om zoveel mogelijk leden de gelegenheid te geven om hun zegje te doen, namelijk in groepjes. Maar het pakte goed uit: behalve constructief was de ledenraadpleging ook heel gezellig. Alle lof voor Eyke die van de feedback van de ledenraadpleging een prachtige brief wist te schrijven! De volgende dag stelden we, Mieke vooral, toch nog een mail op aan de leden met het verzoek om ook op persoonlijke titel een bezwaar in te dienen bij de gemeente.

Maar nu we als bestuur deze eerste stap hebben gedaan, is het een beetje zoeken hoe we verder moeten. Gelukkig is er een Task Force opgericht van deskundigen, dH3_cie, die gaat uitzoeken wat we als vereniging kunnen doen om de plannen van de gemeente om te buigen. We zijn blij dat er tuinders zijn die hun kennis en kunde in dienst stellen van onze vereniging en we laten ons graag door hen adviseren! We moeten ook nadenken over hoe wij met de tuinders van de bedreigde tuinen en met die tuinen zelf moeten omgaan. Met de verbouwing gaat het ondertussen goed.

Wat blijft hangen is het unheimische gevoel dat we op een duur, gewild stukje grond zitten en dat het misschien hier niet bij blijft. Gelukkig zijn we géén tuinenverhuurbedrijf maar een vereniging, en tuinders zijn geen consumenten maar leden, die allemaal kunnen bijdragen. Dat is onze kracht! Als volkstuinvereniging kunnen we alleen overleven als we één front vormen en onderling verbonden en betrokken zijn. Vrij naar J.F. Kennedy: ‘Vraag je niet af wat de vereniging voor jou kan doen, maar kijk wat jij voor de vereniging kunt doen’!

Renneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *