Iets moois zonder slakken

Voor wie hier en daar een hoekje in de tuin vrij wil maken voor bloeiende vaste planten hieronder een paar aanraders waar slakken niet van houden. Uit een lijstje van De Hessenhof in Ede, misschien wel de mooiste (biologische) sierkwekerij van Nederland.

Anemoon. Bijvoorbeeld de Honorine Jobert, een herfstanemoon. Een probleemloze plant die vrij fors opschiet en wit bloeit van begin augustus tot laat in de herfst.

Baptisia (valse indigo). Mooi grijzig blad en lupineachtige bloei van mei tot juni. Daarna vormen zich prachtige donkere peulen. Zet hem meteen op de goede plek, want hij laat zich moeilijk verplanten. Valse indigo is een vlinderbloemige, een stikstofbinder. Het duurt wel een paar jaar voor hij op z’n mooist is.

Cynara (artisjok) Bloeit helder violet, juli – oktober. Als je de bloem niet oogst voor de eetbare bodem kun je hem ook plukken voor op een vaas of als droogbloem.

Euphorbia (wolfsmelk) Talloos veel soorten, bladverliezende en wintergroene. Een paar heel mooie exemplaren staan op ons complex langs het hoofdpad bij tuin 64.

Nepeta (Kattenkruid) Sterk geurend plantje dat paarsig bloeit. Na de bloei terugknippen voor een tweede bloei. Mooi om in een rand langs een bed te planten. Makkelijk te vermeerderen.

Potentilla (Vijfvingerkruid) Ouderwetse tuinplant. Allerlei kleuren. Veel soorten Kniehoog. Rijkbloeiend vanaf juni.

Primula (sleutelbloem) Een voorjaarsbloeier. En een krachtpatser met lange adem. En een schoonheid. Houdt van een beetje humeuze grond, dat wel. Heel mooi is de goed verkrijgbare Primula elatior, teergeel bloeiend. Haast niet met droge ogen naar te kijken.

Pulmonaria (longkruid) Een dapper en optimistisch laagblijvend plantje met wit gestippeld blad dat al vroeg in het voorjaar bloeit en een zegen is voor de eerste vliegende hommels. Kan goed tegen schaduw bovendien. Heeft soms last van meeldauw, maar dan gewoon alle blad afknippen, waarna de plant zich prachtig herstelt.

Rudbeckia (Zonnehoed) Onverwoestbare plant. Allerlei kleuren maar de bekendste (je ziet hem ook op Golden Raand) is wel de diep okergeel bloeiende. (Niet te verwarren met de zo kwetsbare en lastige Echinacea, de rode zonnehoed)

Veronicastrum (Ereprijs) Veel soorten. Slanke, hoog opgaande plant, maar als je ze eind mei topt ontstaat een compactere groei. De bloei is meestal van roze tot lila, in lange aren. Sterk en probleemloos.

Deze keuze is zoals gezegd uit een lijst van de Hessenhof, maar de selectie uit die lijst is van mij omdat ik vond dat alle planten tegelijkertijd aantrekkelijk moesten zijn voor insecten, en dat zijn ze dus.

Adressen voor gezond plantgoed:

Aan de Dijk, Oudeschip ( vooral heel goed in siergrassen).

Arborealis, in Wilhelminaoord (levert ook op bestelling).

De Heliant, onderdeel van De Cryudt-Hoeck, in Nijberkoop (levert op bestelling).

De Kruidhof, in Buitenpost (Arriva, drie keer per uur, 17 minuten). Kruidhof is een botanische tuin met een verkoopafdeling voor eigen plantgoed.

De Rode Pimpernel, in Roden.

Groencentrum Ilex, in Leek.  

Tuingoed Foltz, in Meeden.

Bert