Jaarverslagje team duurzaam beheer

Wat een jaar!

Nu het einde van het jaar nadert is het goed om even in de achteruitkijkspiegel te kijken….

Als team Duurzaam beheer is het voor ons een druk en vruchtbaar jaar geweest.

We hebben diverse percelen ingezaaid met het Cruythoeck mengsel, speciaal voor kleigrond. De bedoeling is dat het zaad zich in de komende periode gaat “zetten”, de eerste tekenen zien er bemoedigend uit! Het is een speciaal mengsel wat veel vlinders en insecten moet gaan aantrekken.

Daarnaast hebben we met veel tuinders (en de jongens van de van Lieflandschool) die een handje kwamen helpen het vlinderveld verder ontwikkeld. Daar kwamen alle planten en struiken die we gedoneerd hebben gekregen goed van pas. Het is nog even afwachten hoe die gaan aanslaan omdat het een vrij donker maar vooral nat stuk is, maar we gaan het zien!

We gaan daar in ieder geval het komende jaar mee door.

Waar we niet mee door gaan zijn de composthopen. Vanaf 2024 moet iedereen weer gewoon op z’n eigen tuin composteren. De reden daarvoor is dat er op de composthopen te veel puin en rommel werd gestort en we per week z’n 7 uur kwijt waren om de composthopen te egaliseren en van rommel te ontdoen. Jammer, maar het is niet anders. Bovendien was in de voorjaars ALV afgesproken dat iedereen weer z’n eigen compost moest gaan maken.

We stoppen nu met onze werkzaamheden tot februari/maart, afhankelijk van het weer. De komende periode zullen we nog wat kleine dingetjes doen (zoals de ingezaaide bedden die bedekt waren weer in de oorspronkelijke staat terugbrengen. Die hebben nogal te lijden gehad van het sloten schoonmaken….

Rest ons nog iedereen te bedanken die ons het afgelopen jaar hebben geholpen met het schoonmaken van de bedden, het inzaaien en het doneren van planten en struiken.

We hopen jullie komend jaar weer te zien en nogmaals: reuze bedankt!

Martin

Namens team Duurzaam Beheer.