Sinds een tijdje ligt er weer paardenmest op de betonplaat langs het hoofdpad. Die wordt ons bezorgd door twee paardenhouders uit Peizermade en Groningen. Dat dat nu is en omstreeks mei weer ophoudt heeft te maken met de weidegang van de paarden. De mest wordt alleen verzameld als ze op stal staan, die paarden, in de winter.
De mest is gratis en bestemd voor alle leden.
Paardenmest is rijk aan voedingsstoffen (stikstof, fosfor, kalium) en kan goed dienen als meststof voor je tuin en levert door de bijmenging van stro (in ons geval is dat gehakseld tarwestro of vlasstro) ook nog eens flink wat organische stof, voor een goede bodemstructuur.
Hoe kun je strorijke mest gebruiken?
Als mulch. Bedek er je tuin mee, of een deel van je tuin, als een deken voor de winter. Je zult dan als je de bedden in het voorjaar vrijmaakt geen onkruid aantreffen en dat scheelt een hoop werk. De mest die je in maart, als de zon de bodem moet opwarmen, weg harkt kan op de composthoop.
Voor het maken van compost. Door de bijmenging van stro heeft paardenmest een bijna ideale verhouding tussen koolstof en stikstof, waardoor de compostering makkelijk verloopt. Aansluiten bij de composthoop die je al hebt. Of: zet de de mest op in de vorm van een flinke trapeziumachtige hoop – een aantal volle kruiwagens. Klaar. In het voorjaar nog eens omzetten en tegen het eind van de zomer te gebruiken. Of al eerder maar minder goed verteerd als mulch tussen je planten verdelen. De hoop eventueel bedekken met een stuk karton of kleed of stro – wat je maar hebt. Dit om te voorkomen dat het materiaal te nat wordt en de vertering stopt: onze winters zijn regenwinters geworden. Eigen schuld.
De beste keuze (op dit moment!) is naar mijn idee die voor de composthoop. Je voorkomt dan voor een deel de vervluchtiging van stikstof in de vorm van ammoniak en uitspoeling in de vorm van nitraat. Het bodemleven is nu minder actief en zal weinig nitraat kunnen vastleggen en grond- en slootwater zullen ermee belast worden.
Ik heb beide paardenbazen gevraagd naar residuen van geneesmiddelen (ontwormen) in de mest. Eén reageerde: ontwormen gebeurt voornamelijk in de zomer, tijdens de weideperiode. Ontwormen is aan strenge regels gebonden en mag alleen na mestonderzoek. Als er toch in de winter ontwormd wordt gaat de mest een tijdje niet naar ons maar ‘naar elders’ (…). Hoelang weet ik niet en hoelang resten van wormkuren in de mest schadelijk blijven voor mestflora en bodemleven, daar heb ik geen eenduidig antwoord op gevonden. Wordt vervolgd.
Bert