VErslag vogenwandeling

22 april was het weer zover: vogels kijken en beluisteren op de volkstuin.
De opkomst was niet groot, maar dat had het voordeel dat we alle aandacht kregen en naar hartelust vragen konden stellen aan onze vogelgids Maricée. Om 8 uur liepen we naar de biologische tuinen en het gekwetter kwam ons direct tegemoet.

We zagen een grote bonte specht die wel erg dichtbij op een geknotte wilg zijn kostje tussen de spleten bij elkaar scharrelde.
We hadden alle tijd om hem met de verrekijker eens goed te bewonderen. Terwijl we doorwandelden, hoorden we de tjiftjaf en de zwartkop. We zagen een pimpelmeesje dat door een mannetje verleid werd met een rups, en we hoorden, boven alles uit, het winterkoninkje. Een piepkleine vogel, maar wat een volume heeft dat kereltje dat makkelijk te herkennen is aan het staartje dat recht omhoog staat. Ondertussen genoten we van de verrichtingen van de tuinders, die hebben het voorjaar ook in de bol en de tuinen lagen er prachtig bij.

Helaas hebben we een vogel wel van erg dichtbij kunnen bekijken; het was een vrouwtjesmerel die tegen een glazen kasruit was gevlogen en het niet had overleefd. Een goed excuus om het ramenlappen achterwege te laten. We zagen nog een snelle bruine roofvogel voorbij scheuren, was het een buizerd?
erder hoorden we de scholekster, het puttertje, de groenling, maar de kers op de taart was toch wel het karakteristieke geluid van de grutto die langs de volkstuin in de weilanden nestelt.

18 mei mogen we weer, dan starten we om 7 uur met de “Dauwtrap”.
De vogelwandeling wordt dan afgesloten met een lekker en stevig ontbijt door Anneline en Sara.

Maricée, bedankt!

auteur: Anita

Vogellijstje van 22 april:

winterkoning, roodborstje, pimpelmees, koolmees, grote bonte specht,
merel, houtduif, zwartkop, scholekster, zwarte kraai, kauw, putter,
groenling, grutto en een snelle roofvogel (buizerd?)

foto: grote bonte specht ©Ana Buren