Wintervogelwandeling 9 december

Het is droog, met 6 graden niet al te koud en de wind houdt zich gedeisd. Meteen bij het hek laat een boomkruipertje zich goed zien. Het eerste half uur zijn het vooral kool- en pimpelmezen die we zien en horen. Spiedend en speurend beweegt het groepje van acht zich over de tuin. Daar! Roodborst. Kraaien en kauwen roepen. Of zijn het roeken? Lastig uit elkaar te houden. Tjoep tjoep, doen de vinken. Kolganzen vliegen over in een V. In de verte de trompetroep van een troep grote Canadese ganzen. Tussen kale takken en toch onopvallend houdt een buizerd ons in de gaten.
Plots een rauw krassen, drie kraaien jagen achter een sperwer aan. De sperwer komt later nog twee keer terug en steelt de show: soepel wenkend schudt hij zijn belager van zich af, duikt naar beneden, scheert laag over de grond om dan als onkruid weer omhoog te schieten.
Wat scharrelt daar op de grond? Heggenmus, kijk, nu zit ie in dat boompje. Dan ineens, felgroen en geel: groene specht! Die laat zich even mooi zien, fraai rood op de kop. Een beauty. Nóg een verrassing: opvliegende houtsnip in de buurt van de composthopen. Het loont om zo met open zintuigen over de tuin te dwalen.
We laten ons voldaan neervallen bij de warme kachel in de winkel. Met verse, hete koffie door Mennie gezet. En koek en chocolademelk. Het kan niet op!

Boomkruiper, koolmees, pimpelmees, roodborst, winterkoning, merel, vink, ekster, knobbelzwaan, buizerd, kauw, kraai, roek, spreeuw, sperwer, heggenmus, aalscholver, wilde eend, zanglijster, grote bonte specht, groene specht, houtsnip