ZADENBIBLIOTHEEK VINKHUIZEN

Zadenbibliotheek Vinkhuizen opent deuren

Vanaf maandag 3 april 2023 kunnen Vinkhuizers naast boeken ook zaden gaan lenen bij Formubibliotheek Vinkhuizen, Siersteen 480/6. Vanaf dan is de ‘Zadenbibliotheek’ geopend. Een zadenbibliotheek is een afdeling in de bieb waar je zakjes zaad voor bloemen, groentes en fruit kunt meenemen. Je zaait de zaadjes in je tuin of in een bak op je terras of je balkon. Aan het eind van het seizoen als de zaadjes opgegroeid zijn van iele spruitjes tot volwassen plant, gebloeid hebben en zelf ook weer zaden hebben gemaakt, oogst je de nieuwe zaden en breng je ze terug naar de bieb. Daar kunnen de zaden weer uitgeleend worden voor het volgende seizoen.

Golden Raand

De zadenbibliotheek is een concept dat bedacht is in Friesland en zich langzaam over heel Nederland verspreidt. Wim Helder van Forumbibliotheek Vinkhuizen vond het een mooi idee en start nu een zadenbibliotheek in Vinkhuizen. ‘Ik heb daarvoor contact gezocht met de volkstuinders van Golden Raand’, vertelt Wim, ‘die mensen hebben expertise op het gebied van zaden’. Voorzitter van de volkstuinvereniging en klimaatambassadeur Vinkhuizen, Mennie Oosterhuis beaamt dat: ‘nu al delen tuinders heel veel zaden met elkaar. Het is mooi als de hele wijk op een laagdrempelige manier met tuinieren in aanraking kan komen. En er is animo: bij Golden Raand hebben we een grote wachtlijst. Dan is de zadenbieb een mooi opstapje’.

Hoe werkt het?

Iedereen, ouder dan 16 jaar, kan lid worden van de Zadenbibliotheek. Het lidmaatschap is gratis. Je hoeft niet al lid te zijn van de bibliotheek om mee te doen. Lid worden is gemakkelijk: je meld je aan bij de balie of een medewerker en die noteert je naam en emailadres. Die gegevens worden natuurlijk niet gedeeld. Als je lid bent, kun je zaden lenen. De zaden zijn verpakt in zakjes van pergamijnpapier. Per keer mag je drie zakjes meenemen. Aan het eind van het seizoen, als je oogst is gelukt, breng je weer nieuwe zaden terug naar de Forumbibliotheek.

Ecologisch

De zadenbieb biedt meer dan alleen zakjes zaad. Er zijn ook boeken en tijdschriften te vinden over tuinieren, in het bijzonder in de stad. Daarnaast zijn er boeken over vogels en insecten. Die dieren zijn de belangrijkste natuurlijke bestuivers. Ook wil Wim zo nu en dan een lezing rondom tuinieren en zaden organiseren.

De zaden zijn zoveel mogelijk ecologisch. Om van start te gaan heeft Forumbibliotheek al een kleine collectie zaadjes aangekocht. Andere zaden zijn van harte welkom. Heb je nog zaadjes over van mooie en smakelijke planten? Breng ze tijdens openingstijden naar de Forumbibliotheek.

De bibliotheek is open van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 17:00 uur. Meer informatie over zadenbibliotheken vind je op: https://zadenbibliotheeknederland.nl/